Festa Major de Terrassa 2017

Sabeu què vol dir Festa Major? Vol dir.. ballar bastons… dia sí… dia també!!!!

Auí us deixem una extensa i detallada crònica de tooooooooooot el que hem gaudit els Bastoners de Terrassa.

I si cliqueu podreu veure toooooooooootes les nostres fotos i vídeos.

 

Divendres, 30 de juny: Obertura de Festa Major

Tot i que el tret de sortida estava previst a les 8 del vespre, la tarda ja ensumava festa. A les 6 de la tarda el Marc Galí encenia el ciri de Festa Major al vestíbul de l’Ajuntament i després el corresponent brindis.

Abans, a 2/4 de 6, a l’Arxiu Tobella s’inaugurava l’exposició ‘25 anys de Laberint d’Arcàdia’, i la nostra cap de colla Teresa Garcia representava als Bastoners de Terrassa com participants de la seva organització. Mentrestant, els més petits de la colla s’anaven concentrant al pati de l’Ajuntament per assajar i vestir-se pel ball d’inici de Festa Major; aquest va ser moment d’homenatjar als monitors i monitores: la cap de colla va agrair-los la feina i dedicació obsequiant-los amb un clauer bastoner, mentre que  les famílies dels petits bastoners van regalar-los una samarreta que els identifica com monitors.

A mesura que tots els balladors i balladores anaven arribant, vam poder compartir el gelat que la colla ens convida cada Festa Major. Un cop tots engalanats, quan faltaven 5 minuts per les 8 del vespre totes les colles van sortir a plaça per rebre el Drac de Terrassa i escoltar el pregó d’en Marc Ribas, cuiner i conductor del programa ‘Cuines’ de TV3, qui es va auto-declarar terrassenc “perquè em dona la gana”.

Al Raval de Montserrat es van anar intercalant els balls de Drac de Terrassa, Gegants de Terrassa, Bastoners de Terrassa i Nans de Terrassa, tot amanit amb música dels Ministrils del Raval. Un dels moments mes esperats era el descobriment del capgròs de l’any; enguany el bastoner Adrià Mas era capdidat, però finalment l’escollit ha estat el fotògraf Rafael Aroztegui.

Els grups de petits bastoners (Espardenyes, Picarols, Faixes, Mocadors) van entrar a plaça pel ‘Ball de Sant Ferriol’ i ‘El Patufet’; el grup de mitjans els van acompanyar, i després se’ls van afegir els juvenils i grans per ballar ‘Les Anelles’. En el següent torn, darrera l’actuació dels gegantons modernistes, els juvenils, joves i grans van entrar amb una ‘Estapera’ i per concloure ‘Les Dues Sotes’.

En el moment més solemne de la tarda, la nouvinguda Aliga de Terrassa es va estrenar a la seva primera Festa Major. El seu ball sempre es fa en homenatge a algú, així que en aquesta ocasió li va dedicar al Rafael Aroztegui, qui tant ell com el seu nou capgròs van acompanyar a l’Àliga.

I, com a colofó d’aquest inici de Festa Major… tothom a plaça per ballar una multitudinària ‘Estapera’.

Festa Major encetada!

 

Dissabte, 1 de juliol: Cercavila

Dissabte de Festa Major és el dia on tota la cultura popular de Terrassa, que és molta!, passeja pels carrers de la ciutat. A les 6 de la tarda, després dels coets d’inici i sota un cel tapat i amenaçador, va començar a caminar la cercavila de cultura popular. Els bastoners juvenils i grans van travessar el Raval de Montserrat ballant fins a la Rambla Egara un llarg ‘Passa el fil’, acompanyats de les gralles d’en Richi, en Jordi, en Fèlix i els més joves en Pau Buxaus i l’Oriol Closa, i també del flabiol d ‘en Josep Casanovas.

‘Sant Ferriol’, ‘La pastoreta’, ‘Les anelles, ‘Nyu’ i ‘El senyor Ramon’ van ser els balls protagonistes de la cercavila. Al Portal de Sant Roc vam ballar ‘Corrandes’ i ‘Estapera’  davant de força públic. I vam encarar carrer Major amb una ‘Sardana curta’ i ‘Ball partit’; en aquest últim algun pare bastoner es va llençar a rememorar  vells temps, tot demostrant-nos que ballar bastons és com anar en bicicleta… un cop aprens ja no s’oblida!, molt bé Jordi Torrente!

En arribar a una plaça Vella a vessar, 5 formacions de 8 balladors van realitzar ‘Corrandes’… 4  vegades… que s’anaven accelerant progressivament! Vàrem aconseguir omplir la plaça de repic de bastons i dringar de picarols.

I amb aquest subidón , vam anar cap a la Plaça de la Torre del Palau, on per acabar el dia els Picaswing (grup format per membres de Bastoners de Terrassa i Terrassahoppers) van interpretar el ‘Baswing’ (lluita entre bastoners i balladors de swing amb un final sorprenent) i el ‘Jazztic’ (barreja d’essència terrassenca: jazz, hoquei i ball de bastons).

Segon dia superat!

 

Diumenge, 2 de juliol: Sortida d’Ofici

I arriba el dia mes solemne. A les 9 del matí els grans es trobaven a la plaça Vella per agafar forces, tot esmorzant junts. A les 10 a la Casa Soler i Palet hi havia les corredisses, els nervis i repartiment de vestuari  típic dels moments previs a guarnir-se adequadament pel ball de plaça.

Abans d’anar a la plaça el Xavi Nieto i la Dàlia Soriguera van rebre la banda personalitzada de 20 anys ballant amb els Bastoners de Terrassa. Felicitats!!!!

A les 11, la Sortida d’Ofici va anar acompanyada d’una monumental traca i pilars de salutació de Castellers de Terrassa i Minyons de Terrassa. El torn de balls es va iniciar amb el cerimoniós ‘Ball de plaça de Terrassa’, interpretat per l’Esbart Egarenc i les autoritats del Consistori. Després va ser el torn dels Nans de Terrassa, que com ja es tradició anaven portats per nois i noies de l’AEiG Torrent de les Bruixes; ni mes ni menys que 28 nans tots ben caracteritzats i ben guapos van fer el ‘Ball de nans’ i de nou van convidar als membres del Consistori per ballar ‘La Tereseta’

I arribat el nostre moment, els Bastoners de Terrassa vàrem omplir la plaça amb 6 colles, entre balladors juvenils, joves i grans. Com marca el protocol ‘Anelles’, ‘Corrandes’ i ‘Manflina’, aquesta darrera amb dues colles 16 balladors i dues de 8. Va ser una ballada extraordinària plena d’energia.

A la nostra actuació va seguir la de Gegants de Terrassa i Drac de Terrassa. I per tancar amb total solemnitat, el primer ball de plaça de l’Àliga de Terrassa; aquest cop es va fer en honor de tots els ciutadans i ciutadanes de Terrassa, i en representació seva en Floreal Soriguera ‘El Suri’… va ser molt emotiu!

Tot l’acte va anar acompanyat per la música dels Ministrils del Raval.

Per finalitzar es va fer cercavila a ritme de ‘Passa el fil’ fins el Raval de Montserrat, on 4 grups simultanis vam ballar ‘La pastoreta’. I, com que encara ens quedaven ganes i energies… pel nostre compte vam anar fins a la Plaça Vella on hem acabat el matí amb ‘Nyu’ i ’Estapera’, i ‘Passi-ho bé’ per sortir.

I per rematar… remullada als juvenils i balladors grans que s’estrenaven de Festa Major!!!

 

 

Diumenge, 2 de juliol: Laberint d’Arcàdia

Enguany la Festa Major comptava amb un acte especial: la representació reduïda de l’espectacle Laberint d’Arcàdia, estrenat a Terrassa el juny de 1992 dins la Olimpiada Cultural Barcelona’92. Els Bastoners de Terassa érem  l’entitat que aixoplugava la comissió encarregada de tirar endavant el projecte de celebració en el seu 25è aniversari.

L’acte va tenir lloc en l’incomparable marc de les esglésies romàniques de la Seu d’Ègara.

A quarts de 10 del vespre de diumenge de Festa Major 12 balladors entre veterans, joves, nous balladors i pares de la colla (Montserrat Galí, Rosa Suñer, Marta Saperas, Cisco Alarcón, Rosa Garcia, Núria Marcet, Martí Soriano, Albert Serra, Adrià Ortiz, Joan Lázaro, Anna Olivé, Paula Ané, Bernat Cònsul, Joan Pallejà i Teresa Garcia) ens vàrem trobar al pavelló del CB Sant Pere per fer un viatge en el temps i retrocedir fins el 1392 quan l’Infant Martí es va vendre la vila de Terrassa a la ciutat de Barcelona.

Quan sonaven les 10 a la Seu d’ Ègara, ja estàvem guarnits i col·locats en la nostra posició de sortida. Lentament es van anar succeint els diferents balls i actuacions com ara fa 25 anys: cavallers, dames, joglars, diables, ball de cintes, monjos…

Després del ‘Ball de Cercolets’ va arribar el moment que amb nervis i cuques a la panxa  esperàvem els bastoners guarnits com a cristians i turcs: sortir a plaça. La lluita amb espases entre els dos bàndols, la lluita entre capitans o  el degollament de les capitanes van ser els punts àlgids de la nostra actuació.

El final de festa va ser  un esclat de diversió i alegria, quan tots els grups junts, estaven a la plaça del Rector Homs ballant a ritme d’ ‘Estapera’ i altres músiques interpretades pels Ministrils del Raval.

 

Dilluns, 3 de juliol: Cervavila Infantil

A quarts de 5 i sota un sol intens els més menuts de la colla es preparaven a la plaça Vella per la 1a Cercavila Infantil de Festa Major, compost per nens i nenes de colles de cultura popular de Terrassa. A les 5 el so de l’ ‘Estapera’ convidava a fer una ballada conjunta i en finalitzar la cercavila marxava carrer de la Font Vella amunt, mentre els pares i familiars dels petits bastoners s’encarregaven de refrescar-los amb esprais d’aigua.

L’Oriol Closa va ser l’estrella de la cercavila perquè la seva gralla,  en exclusiva, va acompanyar als petits balladors.

‘Sant Ferriol’, ‘Mongeta’, ‘Anelles’, ‘Corrandes’ i ‘Virolet’ van ser els balls de la cercavila, que passant pel passeig del Comte Egara ens va portar fins al Parc de Vallparadís. Baixant al parc a la Festa Major Infantil, vam arribar fins a l’Hora dels Frares, on en Julivert ja ens esperava per rebre’ns. Allà, un nombrós públic de de nens i nenes que omplien l’amfiteatre amb les seves famílies, van poder gaudir de les exhibicions que van anar oferint tots i cadascun dels grups de cultura popular que havien format la cercavila. Els petits bastoners van ballar ‘Sant Ferriol’, mentre que el grup mitjans va ballar també ‘Corrandes’.

I en acabar, va seguir la ballaruca amb el grup d’animació Jaume Ibars i els Trastos Band.


 

Dimedcres, 5 de juliol: Ballada per la Gent Gran

I els Bastoners de Terrassa no hem volgut donar per finalitzades les ballades de Festa Major, sense fer arribar la cultura popular a la gent gran. I ho vam fer dimecres a la residència d’avis Casa Gran de Mutua de Terrassa, acompanyats del l’ Agrupació Sardanista Asert.

El sol queia fot a les quarts de 5 de la tarda, però a l’ombreta de l’exterior de la residència corria suficient aire com perquè els avis i àvies estiguessin a gust i nosaltres poguéssim ballar sense patir gaire. Poc a poc van anar sortint acompanyats de les seves cuidadores, i els hi vam anar oferint una exhibició que intercalava la vivacitat del ball de bastons amb la calma de les sardanes. El grupet de bastoners petits i grans que ens vam congregar, vam anar oferint, acompanyats per les gralles de l’Oriol i el Josep Ramon i pel tabal del Marc, uns quants balls senzills però vistosos, que van fer les delícies del nostre estimat públic. I en acabar, ens van oferir un berenar que ens va saber a glòria.

Un toc entranyable per finalitzar la Festa Major!

 

VISCA TERRASSA!

VISCA LA FESTA MAJOR!

VISCA EL BALL DE BASTONS!

VISCA LA CULTURA POPULAR!

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *